Lyckad RKU-träff

Igår (5/6) hade RKU Ånge en studie och diskussions-träff hemma hos en kamrat. På mötet deltog sju ungdomar, varav två är medlemmar i RKU. Underlaget för träffen var RKU:s principprogram.

I två timmar satt vi och pratade bl.a om arbetarrörelsens historia, socialistisk ideologi och praktik i allmänhet, RKU:s verksamhet och framförallt om hur kapitalismen förstör för glesbygden och kommunistisk organisering är ett måste för oss som bor här. Vi diskuterade även politiska dagsfrågor som vinsterna i skolan, kampen mot pornografin och EU-motståndet. Kaffe, saft och fika höll humöret uppe hela träffen.

________________________________________________
RKU Ånge

All heder åt de strejkande!

strejk

Strejken för kollektivavtal vid callcenterföretaget Focus CRS i Fränsta nådde idag sin kulmen när företaget efter förhandlingar i Stockholm säger att de ska lägga ner företaget. Focus CRS har sedan etableringen i slutet av 2011 (då de fick en miljon kronor i bidrag från Länsstyrelsen) haft dåliga anställningsvillkor. Nu försöker de lägga skulden på de strejkande att företaget läggs ner. RKU Ånge menar att de anställda vid Focus CRS visar vägen! Focus CRS och moderföretaget Peak Partners i Stockholm är parasiter! All heder åt de strejkande arbetarna som nu förlorar jobben.

Nedan följer en kort resumé över vårens konflikt.

12 mars
Efter att företaget länge vägrat att teckna kollektivavtal trots krav från facket och de anställda varslar facket Unionen om strejk. Focus CRS vägrar fortfarande att skriva kollektivavtal vilket de fortfarande gör.

21 mars
Ett drygt tiotal av de anställda går ut i strejk. Det är en majoritet av arbetarna men innebär ändå att flera, däribland två medlemmar i Unionen, agerar strejkbrytare.

12 april
Bolaget skriver i ett pressmeddelande att de planerar att lägga ner verksamheten och kallar facket till förhandling. Att hela arbetsplatsen kan försvinna är något de i vanlig ordning hotat med och antytt hela konflikten, i syfte att lägga den skulden på facket och de strejkande.

24 april
”Förhandlingar” i Stockholm där man helt enkelt fortsätter att vägra kollektivavtal och bekräftar att Focus CRS ska läggas ner inom en månad.

Hela tiden har stödet i bygden varit enormt för de strejkande. De har fått stöduttalanden från fackföreningar både lokalt och runtom i Sverige och via RKU Ånge från kommunistiska lokalorganisationer. Till och med ”Företagarna i Västra Medelpad” har, klokt nog, fördömt Focus CRS. Bandet Keffrots kom och spelade för och med strejkvakterna som skrivit en egen kampsång. I lördags var de strejkande särskilt inbjudna till Stefan Sundströms konsert i Sundsvall.

Strejken har uppmärksammats i lokala medier, av Proletären och i sinom tid också av Aftonbladet. Unionen har spridit budskapet på sociala medier där man även fullt riktigt pekat ut Peak Partners som boven i dramat.

Uppmärksamheten har gjort denna lilla strejk till en symbolisk strejk – för kollektivavtal och riktiga anställningar, mot utnyttjning av ungdomar i glesbygd i synnerhet inom callcenterbranschen. Ingenting konstigt i att folk tycker det är rätt att kräva rimliga villkor! Arbetarna på Focus CRS har visat kapitalisterna från Stockholm att de inte hursomhelst kan välja ut en avfolkningsbygd och utnyttja arbetslösheten genom skitvillkor!

RKU Ånge – Strejk på callcenter i Fränsta
Proletären – Liten men viktig strejk i Fränsta
Proletären – Callcenterstrejken i Fränsta fortsätter
Aftonbladet – Krävde rimliga villkor, nu kan vi förlora jobben (debattartikel även publicerad i Proletären)
Kommunistiska Partiet – Stöd Callcenterstrejken i Fränsta

_________________________________________________
RKU Ånge

Varför inte Israel?

”Har du funderingar på att resa? Varför inte Israel!” lyder rubriken på en annons av Torps Församling i Ljunganbladet. Ja, Torps Församling, varför inte Israel? Låt oss komma med ett par förslag på varför man möjligtvis skulle välja bort Israel som semestermål.

Kanske för att Israel, som stat, bygger på ockupation och rasism. Kanske för att Israelisk militär, polis och bosättare dagligen trakasserar, mördar och fördriver palestinier. Kanske för att de, uppbackade av USA-imperialismen, bedriver det ena blodiga kriget efter det andra. Kanske för att de tvingar palestinierna i Gaza till ett liv i svält genom en vidrig blockad, som om det inte räckte med bombningarna, och bordar skepp på internationellt vatten som försöker bryta den blockaden. Eller varför inte ta apartheid-muren, som skurit av hem, familjer och gör så att människor dör i ambulanserna som stoppas i timmar vid spärrarna.

Där har ni några anledningar till att inte resa till Israel, eller att för den delen köpa produkter därifrån överhuvudtaget. Bojkotta Israel – leve Palestina!

ISRAEL

gaza

Strejk på callcenter i Fränsta

I torsdags (21/3) gick anställda på callcenterföretaget Focus CRS i strejk för att kräva kollektivavtal, som bolaget vägrat att teckna. I vanlig ordning hotar företaget med att om de anställda kräver för mycket kanske de måste lägga ner och jobben försvinner.

RKU Ånge ger sitt fulla stöd till de strejkande arbetarna. Det spelar ingen roll hur bra ”dialog” företaget påstår att de har med sina anställda – att ett företag suger ut sin arbetskraft är regel, inte undantag, därför behövs kollektivavtalet som ett gemensamt arbetarkrav. En av de anställda på Focus CRS säger det tydligt nog i ett radioreportage med P4 Västernorrland: ”De anser att de har bra villkor, men så är det ju inte, 85 kronor i timmen utan OB-tillägg är inget bra villkor”.

Trots att strejken har både fack och strejkkassa i ryggen sviker några anställda och går fortfarande till jobbet. De strejkandes ilska över det är naturlig. Som strejkbrytare undergräver man hela syftet, det är både osolidariskt och kortsiktigt.

Dessvärre är kollektivavtal verkligen inte självklart i Sverige idag, i synnerhet på arbetsplatser där de timanställer arbetarna dag för dag istället för att erbjuda fast jobb. De flesta anställda på callcentret i Fränsta blir inringda på just det sättet, enligt facket.

Sanningen är ju att det blir vanligare och vanligare, speciellt för oss ungdomar. Fast anställning är en lyx få förunnade, istället ska vi leva i osäkerhet med (ofrivilliga) visstidsanställningar och timvikariat och vara jävligt glada över att vi har ett jobb överhuvudtaget. Man kan inte ställa några krav, bråkar man så slutar de helt enkelt att ringa. Får man en bättre anställning ska man skatta sig lycklig, slicka uppåt och sparka neråt på dem med ännu sämre villkor, och så vidare. Det är just därför kollektivavtalet och andra fackliga krav är så viktiga att stå enade kring när arbetsköparna försöker splittra oss. Strejk och andra gemensamma stridsåtgärder är alltid berättigade (även när facket sviker). Enade vi stå – söndrade vi falla.

_________________________________________________
RKU Ånge

Sundsvall

RKU blev nekade tillstånd att ha bokbord på Västermalms Gymnasium i Sundsvall, med förevändningen att vi (vilket måste betyda vårt moderparti, Kommunistiska Partiet?) inte har mandat i kommunfullmäktige i Sundsvall. Det är inte bara odemokratiskt utan går emot skolverkets riktlinjer.

Istället ställde vi oss igår (12/2) utanför matsalen och delade ca 200 flygblad på temat klass mot klass! Senare på eftermiddagen satt vi och snackade på bokcafé Röda Stjärnan. Tyvärr har Revolutionär Kommunistisk Ungdom ingen lokalavdelning i Sundsvall så det krävs att ett par Ångebor drar till stan för att man ska kunna genomföra några aktiviteter. Förhoppningsvis blir det ändring på det i takt med att den kommunistiska rörelsen bygger ut även här i mellan-Norrland!

FAQ

Förutom alla politiska lappar bjöd vi på och sålde mexikanskt "befrielsekaffe"! http://www.kinal.se/kaffet

Häromdagen (26/11) hade vi bokbord på Bobergsgymnasiet med temat klass mot klass.

Bland annat fick vi höra att vi verkar ärligare än SSU, vilket värmer. Diskussionerna var givande och några frågor som ställdes (och upprepades) tänkte vi lägga upp och svara på här på hemsidan…

Vadå, Sveriges största problem är väl alla utlänningar som beter sig illa och får en massa bidrag?
Nej.

Fördomarna får en att se det man vill, men tänker man efter finns det jävligt mycket påtagligare orättvisor i det här landet. Lyft blicken och se att överklassen är fienden istället, det är också där pengarna finns. Arbetarklassen, invandrare som ”svenskar” (?), sitter i samma båt.

Vad tycker ni om miljön?
Vi har väl ingenting emot miljön!

Skämt åsido, så anser vi att miljöförstörningen främst är kapitalismen och profitjaktens fel. Att företagen ständigt ska gå med vinst gör det omöjligt att göra produktionen miljövänlig, även om de flesta är överens om att det behövs. Ett planerat samhälle är absolut nödvändigt för miljön, för att inte säga akut, och den som kämpar mot miljöförstöring utan att också kämpa för socialism lurar sig själv.

Är det inte orättvist att ta pengarna från de rika som de tjänat ihop?
Grejen med rikedom är ju att vinsten i ett företag alltid är ihoptjänade av arbetarna, de som pengarna till slut hamnar hos har själva inte producerat mervärdet. Varor säljs för sitt värde och det enda sättet att gå med vinst är att anställda arbetar fram ett större värde än vad de får lön för.

Slutsatsen är att rikedom är stöld (nu snackar vi storföretagen och finanskapitalet), och vi anser att de flesta av människans problem kommer av att vi har ett klassamhälle där rik förtrycker fattig och produktionen styrs av vinst. Kapitalet styr ju faktiskt hela vårt samhälle, och ändå är det vi som ska få sämre betalt eller bli arbetslösa för att betala deras ekonomiska kris.

Den vanliga modellen över samhällsekonomi som vi får lära oss i skolan, med det marxistiska undantaget att pilarnas tjocklek motsvarar deras värde. Där är anledningen till att arbetslöshet existerar och orsaken till den ekonomiska krisen.

Men det finns väl knappast de som VILL ha arbetslöshet!?
Jo, det är faktiskt inte så långt från sanningen. Tänk efter, varför behöver ett samhälle enmassa arbetslöshet? Det är ju fullständigt onödigt.

Det man ALLTID ska fråga sig är: Vem tjänar på det? Att det finns arbetslösa fyller en enda funktion: att värdet på arbetskraften ska sjunka, det vill säga kunna suga ut de som har ett arbete och ha en reserv att anställa från med dåliga villkor. Så fungerar den kapitalistiska arbetsmarknaden.

Varför inte ta från vinsten, dela på arbetstiden och behålla lönerna? Kommunisternas dagskrav på sex timmars arbetsdag är ett första steg, men ett kommunistiskt samhälle som följer parollen ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” skulle med den rikedom som finns i Sverige kunna innebära typ 3-4 timmars arbetsdag med bibehållen lön och 0% arbetslöshet.

Tyvärr är det inte bara att komma överens om att ha det så. De som har lämnar inte ifrån sig frivilligt. Det samhället kan vi bara nå genom klasskamp. Organisera dig!

_________________________________________________
RKU Ånge

Flygblad om klass som delades inför vårt öppna politiska möte "Varför behövs ett kommunistiskt ungdomsförbund?"

Till er som trodde att SSU var ett politiskt ungdomsförbund

Vill du gå på billig bio? Såklart vi vill! SSU arrangerar så att du får gå och se en populär film för bara 30 kronor. Men om du BLIR MEDLEM (!) i SSU genom att skicka ett sms för 20 kronor så får du gå på bio GRATIS och spara 10 spänn! Är det inte fantastiskt.

I torsdags hade Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund bokbord på Bobergsgymnasiet. Framför den intetsägande parollen ”Gå med i frihetens (?) förbund” (som kan betyda precis vad som helst) delade de godis och flygblad om ovanstående bio-erbjudande. Något politiskt budskap fanns inte att se. Annat än hur lätt det är att gå med i SSU.

Nå, bra. Det visar bara hur odemokratiskt det är med statsfinansierade partier och ungdomsförbund och hur ideologiskt urholkade sossarna har blivit. För SSU behöver tydligen inga medlemmar som håller på med politik. De behöver bara namn på ett papper så att de får mer pengar från staten!

Det är absolut ingenting fel med att ungdomsförbund ordnar filmvisning, fest eller annan underhållning. Men att ha en värvningskampanj där man helt utan att dölja det mutar folk att bli medlemmar, utan att på något sätt visa upp förbundet politiskt; det är att lägga sig platt i en tid då vänsterpolitik behövs mer än någonsin.

Budskapet på SSU:s affischer, ”Om du vill ha bort högerregeringen måste du göra något själv!” kan vi inte annat än att instämma i. Men istället för att gå med i ett reformistiskt och till synes opolitiskt ungdomsförbund rekommenderar vi att organisera dig i ett medlemsfinansierat och revolutionärt förbund!

Välkommen att gå med i RKU!

_________________________________________________
RKU Ånge

Estelle och Palestina-arbetet i Ånge

Inom en vecka beräknas Ship to Gaza-skeppet Estelle anlända till Gazas kust med humanitärt bistånd. Deras uttalade mål är att häva Israels blockad mot Gaza, som är ett kollektivt straff mot Gaza-borna för att de demokratiskt röstat Hamas till makten, alltså röstat ”fel” enligt västvärlden och ockupations-makten Israel.

I helgen har RKU Ånge tillsammans med Kommunistiska Partiet stått på gator och torg (närmare bestämt utanför Konsum, Ica och Systemet) och delat flygblad, samlat pengar och tagit namnunderskrifter till stöd för Ship to Gaza. Resultatet blev drygt 100 namn till ovan länkade upprop, 500 kronor och 400 flygblad utdelade, men framförallt har vi uppmärksammat Estelles färd och palestiniernas förtryck.

Under mina år som organiserad har Palestina-arbetet fått starkt gensvar i Ånge kommun. Det inkluderar flera ”bojkotta Israel”-kampanjer, insamling till en palestinsk skola, protester mot Israels krig i Lybien och Gaza, insamling till Ship to Gaza och förra hösten en teaterföreställning som samlade 5000 kronor (!) till Frihetsteatern på Västbanken.

I just Ship to Gaza-arbetet har vi aldrig framhävt vår egen organisation. Det är en fredlig aktion som bör drivas på enhetsfront och vinna stöd även bland småborgerliga typer som kan skrämmas bort om det på något sätt framstår som ett kommunist-projekt. Vi anser att vare sig man är kommunist eller inte är alla solidaritetsaktioner med Palestina är anti-imperialistiska.

Allt stöd till Estelle och Ship to Gaza!
Leve Palestina!

_________________________________________________
Leon Falk

Bedrövligt att skära ner så grovt på musikskolan

Vi ungkommunister har alltid fördömt när det ”sparas” på ungdomars förutsättningar, må det vara nedläggningar av byskolor/fritids, fritidsgårdar, eller som de aktuella nedskärningarna inom Ånges kommunala musikskola.

Men man behöver knappast vara kommunist för att inse hur idiotiskt det är av Ånge kommun att ta så stora pengar från musikskolan, där mer än var fjärde skolelev i kommunen tar musiklektioner.

En av de få saker som verkligen profilerar den här kommunen, som gör den framstående, är väl odiskutabelt alla de musiker och kulturutövare den fortsätter att producera trots att befolkningen blir mindre och mindre. Självklart är den kommunala musikskolan en av förutsättningarna för detta. Men allt prat från politikerna om att satsa på ungdomar och marknadsföra kommunen faller som vanligt platt när en budget ska hållas.

Visst skulle man kunna göra det till en klassfråga, då nedskärningar hotar med höjda avgifter för musikundervisningen. Men framförallt är det bara så jävla korkat. Det finns visst pengar till att anställa en ”kommunstrateg”… men hur strategiskt är det att rasera ungdomars rätt till en meningsfull fritid?

_________________________________________________
RKU Ånge

Sida 1 av 212