Succé för Rebell Party

Fredagen den 30 november bjöd RKU-Göteborg på fest i det revolutionära ungdomsmagasinet Rebells anda. Publiken fick lyssna på smakprov ur Rebell nummer 3 med rubriken ”Det handlar om klass”. Närmare 100 personer tecknade under kvällen en prenumeration.

Marx-Engelshuset fylldes med över 300 festglada ungdomar som kom för att besöka Rebell Party.
Förutom högläsning bjöds det också på bra drag från banden Skepnadsskifte och Constantinople. Sist på scen var Balkanbrigaden tillsammans med rapgruppen M.A.S. Husets DJ´s för kvällen var GRK North-East som bjöd på reggeavibbar vilket satte igång dansgolvet.

Tanken med Rebell Party var att på ett roligt sätt fronta tidningen och få fler prenumeranter vilket lyckades. Festen var också en av aktiviteterna RKU-Göteborg valt att ha i den nationella klasskampanj som Revolutionär Kommunistisk Ungdom startade i höst. Högläsningen från tidningen handlade om klassamhället och klasskampen.

RKU-Göteborg vill tacka alla banden, DJ-killarna, Magnus, Kommunistiska partiets göteborgsavdelning, alla våra medlemmar och icke-medlemmar som tog pass under kvällen. Ni gjorde kvällen möjlig. Och ett stort tack till alla besökare som tecknade prenumeration och festade!

Youtube: Högläsning av artikeln ”Klassisk högerretorik”

Youtube: Högläsning av artikeln ”Dom där uppe, vi här nere”

Skepnadsskiftet på scen

Skepnadsskiftet på scen

RKU-Göteborg bjuder in till en fest för Rebell

Rebell är ett magasin obligatoriskt för alla ungkommunister och revolutionärer där ute. Magasinet ges ut fyra gånger per år och har olika teman, det senaste på ”Det handlar om klass”.

Revolutionär Kommunistisk Ungdom i Göteborg bjuder in dig till en kväll i Rebells och klasskampens anda. Välkommen du som är kritisk till den rådande världsordningen, du som inte gillar alliansen, du som inte gillar vinster i vården, du som hatar Carl Bildt eller du som har tagit steget längre och vill ha revolution. Förutom grymma DJ´s och band kommer det också bli högläsning från senaste numret för att peppa inför den dagen du får Rebell i brevlådan.

På scen:
DJ GRK North-East
Skepnadsskifte
Constantinople
Balkanbrigaden tillsammans med Ghosts of blackout & Thessity

Tiderna är: 19.00 – 01.oo
Inträde 40 kr – du får då två nummer av Rebell i brevlådan
Prenumeranter 20 kr
Ingen åldersgräns

Pubkväll 2/11

Mingel på pubkväll

Mingel på pubkväll

Fredagen den 2 november arrangerade RKU Göteborg en pubkväll med temat Grekland för att uppmärksamma den grekiska arbetarklassens kamp mot den av EU dikterade krispolitiken. I september var ett gäng RKUare iväg på brigadresa till Grekland och besökte de grekiska ungkommunisterna. För att få en inblick i deras arbete och även besöka deras musikfestival som arrangeras årligen. Hannah Ascher från styrelsen och August Eliasson, RKUs internationella sekreterare som var med på resan höll under kvällen ett föredrag om situationen i Grekland och visade bilder från brigadresan. Efter det var det dags för pubquiz och såklart även det med tema Grekland. Vinnande laget vann presentkort på bokhandeln Röda Stjärnan, perfekt så här i början av julhandeln. Tvåorna vann tjusiga kepsar med Pamemotiv. Pame, som är den grekiska fackföreningsfronten för revolutionära arbetare.

På det hela taget bedömer vi kvällen som väldigt lyckad, trevlig och lättsam stämning men med mycket politiskt innehåll. Man märkte att många var nyfikna på att få veta mer om situationen i Grekland. Diskussionerna slutade inte efter frågestunden, utan fortsatte långt efteråt.

Som sagt, en mycket trevlig pubkväll och det verkade inte som att någon av de ca 60 pubkvällsdeltagarna var besvikna. Tack till alla som kom och gjorde kvällen så lyckad!

Årsmöte och ny styrelse

RKU-Göteborg höll den 26 augusti årsmöte på Marx- Engelshuset. På mötet diskuterades det gångna årets verksamhet och ekonomi. Det var mycket positiva diskussioner och idéer och det märktes att det fanns god entusiasm inför framtiden. Under hösten kommer RKU-Göteborg satsa på basverksamheten, med det innebär bland annat affischering, flygbladsutdelning och Rebellförsäljning.

Nya styrelsen hade 29 augusti sitt konstituerande möte. Fanny Edstam valdes till ordförande. Moa Hamark till kassör och Hannah Ascher till sekreterare.

Nya styrelsen. Från vänster; Mimounah Aissat, Moa Hamark, Hannah Ascher, Fanny Edstam och Daniel Andersson

Röd Front

Den första soliga dagen i maj tågade RKU-Göteborg tillsammans med Kommunistiska Partiet på Göteborgs gator. Röd Front-tåget samlade över 1000 människor som tillsammans visade sitt missnöje mot borgerlig politik, på arbetarnas högtidsdag. Tal hölls av Ingrid Frejd från Kommunistiska Partiet, Simon Renner, ordförande i RKU-Göteborg & Anders Lönnbro från Ship to Gaza. Det bjöds även på sång från en glad Spartacus kör. En hel del nya kontakter knöts med nya intresserade ungdomar och vi sålde även våran tidning Rebell.

Efter detta bjöds det på middag på Marx-Engelshuset och det var ett stort gäng av både nya och gamla kontakter som sedan drog sig neråt mot RKU’s pubkväll.

SE SIMON RENNERS TAL HÄR!

RÖD FRONT – FÖRPEPP & PUBKVÄLL || 29 APR – 1 MAJ!

Snart är det dags för 1 maj och det peppar vi i RKU-Göteborg med lite olika tillställningar!

29-30/4 FÖRPEPP PÅ JÄRNTORGET
Söndagen den 29 & måndagen den 30 april så kommer vi att smälla upp ett partytält på Järntorget och stå där mellan 12.00 och 18.00.
Kom förbi och lyssna på tal, snacka politik eller drick en go’ kopp kaffe. Eller varför inte göra alltihopa?

1 MAJ RÖD FRONT!
Vi i RKU kommer servera frukost på Marx-Engelshuset från klockan 9.30. Det bjuds på rostat bröd, gröt, kaffe m.m. till självkostnadspris. Vi kommer också ha bokbord tillsammans med Kommunistiska Partiet på Järntorget från klockan 10.00.
Det är samling för demonstrationen klockan 13.00 på Linnégatan. Gå med oss i RKU-sektionen av tåget under banderollerna:

Socialismen är framtiden – framtiden är vår!
Kvinnokamp – Klasskamp
Bygg billiga bostäder
Satsa på förorten!

På Grönsakstorget kommer RKU-Göteborgs ordförande Simon Renner tala om bostadsbristen, ungdomsarbetslösheten, organisering och socialism!

PUBKVÄLL
På kvällen kommer det att vara pubkväll i Palmsalen på Marx Engelshuset. Detta kommer starta klockan 20.00. Vi utlovar trevliga människor, billig bärs och grym underhållning!

Ses då!

Grillfest med RKU-Göteborgs centrumklubb

RKU-Göteborgs centrumklubb bjuder in alla medlemmar och sympatisörer till grillfest för att välkomna våren och peppa inför 1 maj. Vi kommer äta gott, dricka, bada bastu, spela rundpingis och diskutera årets 1 maj. Detta trevliga event kommer äga rum den 20 april från klockan 19.00 och framåt.

För er som vill finns det möjlighet att sova över. Centrumklubben är nämligen nattvakter. Då får ni ta med er sovlakan, pyjamas och tandborste. Dagen efter kommer RKU-Göteborgs röda lördag att hållas på Frölunda torg klockan 12.00. Så om man inte bor i närheten rekommenderas övernattning!

Grillen kommer stå förberedd klockan 19.00.
För 50 kr får du potatis, sallad och sås.
OBS! Du får själv ta med det du vill grilla!

Medtag egen alkoholhaltig dryck om du känner för det. Läsk finns att köpa.
Handduk är bra om du vill bada bastu.

Grillfesten är på Proletären FF’s klubbhus. Dit tar man sig lättast med antingen spårvagn 7 eller 1 till Opaltorget och går därifrån, eller så tar man buss 92 till hållplats Kannebäck.

Ses på fredag på PFF! ;)

Manifestation mot Nationaldemokraterna i Kortedala

I fredags deltog RKU-Göteborg på en motmanifestation mot Nationaldemokraterna som hade torgmöte på Kortedala torg. Vi delade framförallt ut flygblad på hållplatsen nedanför för att sprida vårt budskap. Flygbladet kan ni läsa här nedanför:

”För snart två veckor sedan skedde en brutal misshandel av en äldre man som
var ute med sin hund i Kortedala. En grupp ungdomar sitter nu anhållna, misstänkta för misshandeln. Våldet mot mannen är oförsvarbart och de skyldiga
måste givetvis få det straff som domstolen anser rimligt. Medan den äldre mannen kämpar för sitt liv på sjukhus så försöker rasister utnyttja situationen. Eftersom brottet begicks i ett invandrartätt område vill dessa sätta likhetstecken
mellan våld och invandrare.

Vi vet alla att det finns problem i dagens samhälle med ungdomsvåld och
kriminalitet. Vi vet också att det finns problem med ökad arbetslöshet, fattigdom, utanförskap och segregation. Speciellt i många invandrartäta förorter. Den
som inte kan se kopplingen mellan ökad social misär och ökad kriminalitet
riskerar att luras av rasisterna. Deras mål är inte att bekämpa våldet eller få ett
tryggare samhälle. Deras mål är att öka motsättningarna mellan oss vanliga människor med olika ursprung som bor i förorterna. På detta sätt döljer de också
vilka som är de verkliga kriminella i dagens allt råare samhälle. För så länge vi
skyller på varandra, på våra grannar eller på våra kollegor, kan politikerna och
överklassen fortsätta med sin politik och lägga ner fritidsgårdar, kasta ut människor i arbetslöshet, skära ner i äldrevården, privatisera vårdcentraler och sänka
våra löner.

Den meningslösa och råa misshandeln mot mannen i Kortedala kan förstås
inte ursäktas genom att skylla på samhället. Men vi måste kräva en politik som
inte skapar sådana individer – oavsett ursprung – som är kapabla att begå denna
typ av brott. Vi måste kräva ett samhälle där barn får en bra skola, där ungdomar
får en meningsfull fritid och möjlighet till jobb, där vuxna får trygga anställningar
och där äldre får en bra äldrevård. Vi måste ta till kamp mot den politik som
bara gynnar de rika. I denna kamp står vi i förorterna på samma sida – mot
överklassens och politikernas högerpolitik.

Kommunistiska Partiet och RKU är starka motståndare till rasism och fascism, men
vi menar samtidigt att protesterna mot rasisterna måste vara fredliga. Bråk och att fy-
siskt försöka stoppa dem riskerar att vara kontraproduktivt och bara ge dem den upp-
märksamhet de vill ha. Vi tar därför avstånd från denna typ av metoder.

Trygghet och socialism istället för otrygghet och kapitalism

Dagens kapitalistiska samhälle är en grogrund för våld och kriminalitet. Arbetslöshet, växande klassklyftor, ökat utanförskap och utslagning, försämrade
sociala skyddsnät, ökad segregering, mindre pengar till kommunala skolor,
nedläggningar och privatiseringar. Allt detta skapar fattigdom och otrygghet.
Dessutom domineras dagens samhälle av en egoistisk mentalitet, där den
starkes rätt går före dom svagas, och en kommersiell kultur som glorifierar
våld och krig. Detta skapar kriminalitet och våld.

Vi kommunister kämpar för ett tryggt och rättvist samhälle. Ett sådant
samhälle bygger man inte genom hårdare lagar och fler poliser utan genom att
garantera en grundläggande social och ekonomisk trygghet för alla människor.
Vi menar att folkets bästa alltid måste gå före storföretagens och att
samhället ska vara till för medborgarna, inte tvärtom.

Vi vill ha ett socialistiskt samhälle. Där de rikedomar som skapas används
till att bygga ut den gemensamma välfärden och där företag och stat styrs
demokratiskt och gemensamt.”

Stödgala för de fängslade journalisterna Johan & Martin

Johan Persson fyllde nyligen 30 år. Födelsedagen firade han i Etiopiskt fängelse tillsammans med kollegan Martin Schibbye. Det lät lite torftigt så vi i RKU kommer att delta på en nästan oanständigt stjärnspäckad gala på Trädgår’n i Göteborg den 12 april. På scen står artister som de flesta bara kan drömma om att ha på sitt födelsedagskalas, med tyngdpunkt på lokala storheter som:

Ebbot (The Soundtrack of Our Lives)
Graveyard
Hästpojken
Kapten Röd
Steget
José Gonzales
Kristofer Åström med Tigers of the Temple
Not Like Others (dj’s)

Galan utgör också releasefest för magasinet Johan & Martin. Tidningen innehåller sex internationella reportage av Johan Persson och Martin Schibbye, varav tre bildreportage. Initiativtagare är Filters chefsredaktör Mattias Göransson. Produktion, tryck, papper och distribution sker helt pro bono och intäkterna går oavkortat till stöd för Johan och Martin.

Även biljettintäkterna går till stöd för de båda journalisterna, deras anhöriga och arbetet kring benådningsprocessen, via Reportrar utan gränser och Journlistförbundets insamlingsfond. Under kvällen spelar både liveband och Dj’s så kom ordentligt utvilad. Fler band kan tillkomma den närmaste tiden så kika in igen för att se om flera av dina favoritartister anslutit sig till denna maratongala i frihetens namn. Kom, dansa, skratta eller skrik och låt dem höra oss. Ända nere i fängelset.

Biljetter köps här och kostar 320 kronor.

Två tal om två viktiga frågor

Mycket har hänt den senaste tiden. Demonstrationer, torgmöten, affischeringar med mera. Här kommer två länkar till klipp med talare från Göteborg. Den första är från nu i helgen när Axel Lyckberg talade på demonstrationen mot datalagringsdirektivet.
Demo mot DLD

Och det andra klippet är från 8 mars när Fanny Edstam höll ett tal om unga kvinnors situation idag.
Tal på Internationella Kvinnodagen

Kika även runt lite mer på RKU’s youtubesida där det kommer komma upp ännu fler youtubefilmer med tal och andra intressanta saker!

Sida 1 av 3123