Slutet av 2011

10/12 – Röd lördag på Hoppets torg med fortsatt tema om rätten till bostad.
Någon dag innan Jul avslutar vi med årets sista möte och även samkväm för medlemmarna på Röda Stjärnan.

Vi från Jönköpingsavdelningen önskar kamrater och sympatisörer en riktigt god jul och gott nytt år.

Svar till Nils-Erik Emme (KD)

Nils-Erik Emme (KD) har här http://www.nutidningen.nu/index.php/debatt/102-familje-jnu/15263-Man-kan-inte-bo-i-luftslott! kommenterat ett flygblad som vi i RKU delat ut under den bostadskampanj vi just nu bedriver.  Han menar att vi har fel när vi påstår att 48 procent av hyrorna i Göteborg går till vinst. Efter lite efterforskningar visade det sig mycket riktigt att vi hade fel, vilket vi är de första att beklaga. Tydligen är det 52 procent av hyrorna i Göteborg som går till direkt vinst(!). För att citera en artikel i GP den 19 augusti 2011, skriven av Sten Sjögren:

”De fem största bolagen redovisar en sammanlagd vinst före skatt på över fem miljarder kronor i 2010 års bokslut. För varje hundralapp som betalas in i hyra går i snitt 48 kronor åt till driften. Fastighetsägarens behållning – det så kallade driftnettot – är 52 kronor. … Driftnettot ger en bild av hur mycket fastighetsägaren tjänar på hyresgästerna.”

Nils-Erik eftersträvar en ”bostadspolitisk neutralitet”.  Vi strävar efter det motsatta -att arbetare, pensionärer och unga ska ta till kamp för att kräva sin rätt till bostad. Situationen är akut. Det råder bostadsbrist i 3 av 4 kommuner och hälften av alla unga saknar egen bostad.  Samtidigt går många byggnadsarbetare utan jobb. Detta visar hur sjukt det är med ett system där företagens vinster är viktigare än ungdomars rätt att ha någonstans att bo eller allas rätt till arbete.

Det stämmer att alliansen har genomfört åtgärder men vem tjänar egentligen på dem? Sänkta villaskatter och ROT-avdrag gynnar bara medel- och överklassen. Varför ska de som redan har mest få ännu mer? Omfördela resurserna! Förr byggde man bort bostadsbristen, varför kan man inte göra det idag? Sverige är ett rikt land men pengarna är koncentrerade hos ett fåtal. Ta pengarna från de vulgära aktieutdelningar, vinster och fallskärmar som delas ut.

Att ha någonstans att bo är en mänsklig rättighet men rättigheter är inget man får automatiskt. Vi måste ta kamp för våra rättigheter!

RKU Jönköpingsavdelningen

Kommande aktiviteter i Oktober

Nu på lördag 8 Oktober, är det exakt 10 år sedan USA invaderade Afghanistan. Detta uppmärksammar vi genom att ha ett torgmöte tillsammans med partiet klockan 12 på Hoppets torg.

Den 18 Oktober kommer partiets ordförande Anders Carlsson till Jönköping och håller ett möte under parollen ”Socialism eller barbari”. Var mötet hålls återkommer vi med.

RKU-Jönköping har dessutom börjat med RKU:s nya kampanj om rätten till bostad, i lördags stod vi i stan och delade flygblad och sålde rebell.
Håll ögonen öppna kamrater, både här på hemsidan och på facebooksidan. Mer kommer!

Lyckad dag för kommunisterna i Jönköping.

Precis som rubriken säger, lyckad dag för kommunisterna i Jönköping.
Dagen började med bokbord på Per Brahegymnasiet där vi fick ut en hel del flygblad, 1 Rebell såld och även 2 intresserade att gå med.
Efter bra bokbord begav vi oss till skolans bibliotek och fick tillåtelse att ha Rebell i biblioteket, så nu kan eleverna läsa Rebell i skolan. Great!
Efteråt begav vi oss till Röda Stjärnan och storstädade. Inte lika kul, men nödvändigt.

Vi har mycket att göra framåt, så håll ögonen öppna både i Facebookgruppen och hemsidan.

Råslättsdagen

RKU-Jönköping och partiet stod tillsammans med bord med flygblad och tidningar och fick en del tidningar sålda och en del flygblad utdelade, även en del diskussion såklart. Utmärkt.

Osäkert jobb – osäkert liv

Hej jag heter Annika Hjelmberg och jag jobbar som timvikarierande städerska, och jag älskar mitt jobb.
Men många tittar på mig och fnyser eller om de ens tittar över huvudtaget. Det är pinsamt att vara städerska, jag kunde inte få något annat jobb.
Jag är en loser som lika väl hade kunnat leva på bidrag.
Många säger att vi behövs och vi gör ett bra arbete. Men vi ska inte synas. Det har lagts förslag om att vi ska jobba kvällar och nätter.

Men om ingen städade då? Ingen som bytte papperskorgar och moppade golven? Då skulle de tvingas stänga sjukhus och vårdcentraler.
Men det är det inte många som tänker på, ändå har städerskor bland den sämst betalda lönen inom hela landet, och ändå ska det sparas, var enda krona ska
redovisas trots att det går med vinst.

Vi ska jobba hårdare och bli mer effektiva så vi ska konkurrera med privata företag och det är just de kvinnodominerade yrkerna det skärs ner i först. Kvinnolönerna är något som borde tillhöra det förslutna.
Kvinnolönerna är sexistiska på det sättet att kvinnor idag har fått mer ansvar, och alla kvinnor kanske inte har någon karl att stötta sig mot.

Ett annat bra exempel på nedskärningar inom den offentliga kvinnodominerade sektorn är inom äldrevården.
Anders Borg har yttrat sig om att han tycker att ett nyanställt vårdbiträde ska ha en ingångslön på fjortontusen kronor i månaden.
I och med att han drar ner lönen, ska vi finansiera alla skattesänkningar för överklassen.
RUT avdraget kommer ju inte gratis. Men det är ju lätt för en som tjänar sextiotusen kronor i månaden att sänka lönerna för som har det allra sämst.

Den Liberala Johan Norborg tycker att den lagstadga semestern ska avskaffas med kommentaren:
”Det är ju så bra för då kan de tjäna lite extra pengar istället för att ta ut semester.”
För varför ska en utsliten undersköterska med semester till när hon kan få en rejäl bonus?
Varför ska man sänka lägsta löner och slopa semestrar?

Vi i RKU kräver att vi ska dela på jobben!
Vi kräver sex timmars jobb med bibehållen lön!
Sänkta löner för höginkomsttagare och politiker!
Det är inte rimligt att en politiker har en ingångslön på över sextiotusen kronor i månaden. När vi unga som i bästa fall kan få ett timvikariat, och aldrig får veta om man får jobba eller inte.
Osäkra anställningar ger osäkra ungdomar.
Vi kräver riktiga jobb med riktiga löner!

Annika Hjelmberg
Revolutionär Kommunistisk Ungdom

Kommunistisk grillning

18 Juni på Vätterstranden i Jönköping kommer en ”kommunistisk” grillning att ske. Med röda fanor, gott käk och knutna nävar kommer kvällen att bli en kväll att minnas.

Obs! Dagen kan ändras beroende på vädret.
Mer info finns http://www.facebook.com/event.php?eid=149416681797097

Kommande verksamhet

Det har planerats en del framåt.
Bokbord på Bäckadalsgymnasiet, kommunistisk grillning på Vätterstranden och även en spelning arrangerat av oss kommer att ske.
Mer info kommer!

Utvärdering av Maj månad

1 Maj:
Trots det kalla vädret demonstrerade drygt 40 personer med Röd Front i Jönköping och ett 60-tal lyssnade på det efterföljande mötet med tal.
Annica Albertsson från Kommunistiska Partiet, Annica Hjelmberg från RKU som talade om sitt jobb som städerska och låga kvinnolöner. Bernt Persson höll en appell från Ship to Gaza och Marie Albertsson läste dikter av Joel Landberg.
Sedan värmde vi oss på Röda Stjärnan med fika och diskussioner kring borden med underhållning av Lone Möller med sång.

I Maj har vi haft en hel del ”Röda Lördagar” på olika områden i Jönköping.
En lördag stod vi på Råslätt Centrum och fick ut en hel del flygblad och någon tidning såld.
Nu i lördags var det Öxnehagadagen då vi i RKU stod och visade upp oss och sålde tidningar och delade flygblad.
Nästa gång blir det Österängen Centrum.

Bokbord har vi även haft. Senaste besöket var på Per brahegymnasiet där vi fick fina diskussioner och lite flygblad utdelat.
Nästa bokbord sker på Bäckadalsgymnasiet.

År 2011.

År 2011 är kommet och inleds med fortsatt kamp och aktivism från oss i RKU-Jönköping. Trots det dystra valresultatet och hårda motvindarna ser vi ljust inför framtiden och vänsterns stundande frammarsch.
Januari och Februari månad och varit sega månader och aktiviteten har inte varit hög.
Nu under Mars och framåt kommer vårat arbete börja på allvar igen. Röd Lördag den 5 mars står vi och Kommunistiska Partiet på hoppets torg. Flygbladsutdelning och tidningsförsäljning kommer att ske och även tal från partiet och RKU. Firande av Internationella Kvinnodagen den 8 mars sker på Röda Stjärnan. Samkväm med musikunderhållning med mera.
Detta är bara början av 2011, det kommer mycket mer!