Kampen för ett fritt Palestina fortsätter

Under hösten har RKU-stockholm prioriterat solidaritetsarbetet med Palestinas befolkning. I september deltog vi bland annat i en motdemonstration mot sionistiska lögner (Om detta kan du läsa här). Vi såg med förhoppning när Ship to Gazas fartyg ”Estelle” närmade sig Palestina med förnödenheter och material i oktober. Men som vanligt bröt den israeliska armén mot internationella lagar och bordade Estelle på internationellt vatten den 20 oktober. Aktivisterna på Estelle togs till fånga och utvisades från Israel tre dagar senare. Lördagen den 22 oktober deltog RKU på en solidaritetsmanifestation för Ship to Gaza på Sergels Torg.

Strax efter att aktivisterna från Ship to Gaza utvisats från Israel inledde den sionistiska ockupationsmakten anfall mot Gaza. Detta var något som förtegs i borgerlig media ända tills israeliska armén mördade en utav Hamas militära ledare den 14 november. Då kunde Israel själva stoltsera med det eftersom det inte var en ”civil” som dog. Nu valde Israel istället att officiellt och öppet massakrera Gazas befolkning under namnet ”Operation Pillar of Defense”. Samtidigt möttes de av motstånd. Dels ifrån palestinska frihetskämpar som försvarade sig och besvarade elden. Dels ifrån en stark internationell solidaritetsrörelse. Dessa både kampformer satte stort tryck på ockupationsmakten. När den palestinska motståndsrörelsens attacker inte avtagit efter en veckas stridigheter utan snarare ökat i omfång tvingades Israel till ett fredsavtal med Hamas.

Vi i RKU Stockholm har under denna tid deltagit i flera demonstrationer utanför Israels ambassad såväl som spridit flygblad med uppmaning om att bojkotta israeliska varor. När sionister i Sverige hade en stödmanifestation för massakern på Gazas befolkning visade vi, tillsammans med aktivister från Palestina Solidaritet och BDS-rörelsen, vad vi tycker om Israel och informerade förbipasserande om vad de kan göra för att stoppa ockupationen av Palestina.

Efter det svidande fredsfördraget med Hamas led Israel ytterliggare ett nederlag. Den 29 november valde nämligen världens länder, 138 för och 9 emot, att ge Palestina observatörsstatus i FN. Detta innebär förutom det viktiga erkännandet av Palestina som stat att Palestina kan dra Israel inför internationell domstol. Israel svarade med ett löfte om att utöka de israeliska bosättningarna. Kampen för ett fritt och enat Palestina fortsätter!

-Bojkotta Israel
-Leve det palestinska motståndet
-Befria Palestina

Denna nyhet är publicerad under Antiimperialism, Demonstration, Nyheter.

Kommentarer inaktiverade.