Torgmöte i Farsta

Lördagen den 4 April hade Kommunistiska Partiets sydöstra partiförening torgmöte med RKU i Farsta Centrum. Temat på torgmöte var kommunisternas vårdkampanj ”Människovärde eller Marknadsvärde. Vi i RKU tog upp frågan om de osäkra anställningar som vi ungdomar tvingas till också i så viktiga sektioner som vård och omsorg. Talade för RKU gjorde Jonathan Lagnebjörk.

RKU:s Tal:
Idag dras vi ungdomar med en allt osäkrare arbetsmarknad. De osäkra anställningar vi dras med ska göra arbetsmarknaden mer flexibel och minska arbetslösheten. Vi ungdomar ska bli anställningsbara och få in en fot på arbetsmarknaden. Har detta lyckats?

Ja och nej. Uppenbarligen har arbetsmarknaden blivit flexiblare: vi har timanställningar, bemmaningsföretag, vikariepooler, deltidsanställningar, timvikariat mm. Men har detta sänkt arbetslösheten?
Idag är 157 000 ungdomar mellan 15 och år arbetslösa. Detta trots att regeringen minskat kostnaden för företagen att anställa ungdomar. Det är ett tydligt bevis på att varken osäkra anställningar eller sänkta löner leder till fler jobb. De som tjänat på detta är bara de svenska kapitalisterna som bara ökat och ökat vinsterna. De har tydligen också råd att betal ut saftiga löner till sig själva. En genomsnittlig VD på ett svenskt storföretag tjänar idag 46 gånger så mycket som en industriarbetare.

Kommunistiska Partiet driver under våren en vårdkampanj och som ni säkert vet är situationen på svenska sjukhus ohållbar. Hur tacklar då LO-facket Kommunal detta? Jo med att skriva på ett ungdomsavtal med arbetsgivarna. Det innebär att man kan anställa ungdomar i ett år med en månadslön på endast 12 500kr innan skatt. Och detta uatn några som helst löften om fortsatt anställning.
De enda som tjänar på detta är arbetsgivarna. Vårdtagarna kommer få en sämre sjukvård och omsorg när de ska vårdas av osäkra, stressade och underbetalda ungdomar. De fastanställdas löner kommer dumpas och arbetsvillkoren försämras. För oss ungdomar innebär detta ytterligare en osäker anställning med skitlön.

Vi i RKU menar att fack och arbetsköpare måste sluta spotta på oss ungdomar. Vi är värda riktiga, trygga anställningar med riktiga löner. Men för att få det måste vi bryta samförståndet. Det vi tjänar på, det förlorar dem på. Det måste vara slut på att gå med vilka skitavtal som helst.

Denna nyhet är publicerad under Klass mot klass, Nyheter, Tal.

Kommentarer inaktiverade.